Eesti Kelner

Eesti keeles rus eng

Esitleja

Messi esitleja

Suurtoetaja

Eesti Kelner

Võistluse eesmärk

Eesti Kelner võistluse eesmärgiks on aidata kaasa Eesti restoranide ja kohvikute teenindustaseme tõusule, arendada ning populariseerida kelneri ja ettekandja kutseala, näidata võistlejate kutseoskusi, pakkuda osalejatele huvitavat võistluskogemust.

Võistluse korraldaja on Eesti Kelnerite Liit. Alates 2019. aastast korraldatakse võistlus igal aastal maikuu esimesel nädalavahetusel Tallinna Lauluväljakul toimuval Eesti Toidumessi - Sööma! võistluste laval eesmärgiga pärjata parimatest parimad lisaks väärikatele auhindadele ka väljateenitud üleriigilise au ja kuulsusega.


Eesti Kelner 2019

Eesti Kelnerite Liit esitleb: Eesti meister tordi serveerimises - Timo Kübar / Eesti Kelner 2019
Eesti Kelnerite Liit esitleb: Eesti meister salvrätikute voltimises - Merilyn Sepp
Eesti Kelnerite Liit esitleb: Eesti meister flambeerimises - Jaanus Vabi
Puls esitleb: Eesti meister täpsusvalamises - Anastassija Sarapuu
Eripreemia: Tanel Tammeveski

Võistlused toimusid laupäeval 4. mail Tallinna Lauluväljakul Eesti Toidumessi - Sööma! Toiduliidu toidumeistrite laval. Võistlust juhatas Angelica Udeküll. 

eestikelner.png


Kohtumiseni võistlustel 9. ja 10. mail 2020!

Krista Kalmus
Eesti Kelner võistluse korraldaja
eestikelner@toidumess.ee, 5665 4735
www.eestikelner.ee


Võistluse korraldaja Kaimar Palm (pildil): "Hoiame kelneri ametit au sees! Julget osalemist"

kaimarpalm.jpg


Ajalugu

Aasta kelnerite väljaselgitamisel on pikk ajalugu. Nõukogude perioodil peeti konkursse perioodiliselt iga kahe aasta tagant kuni aastani 1985, mil algas suur alkoholivastane võitlus ja seoses sellega soikus ka huvi pidulike banketilauadade vastu. Eesti parimad kelnerid on esindanud nii individuaalselt kui võistkondlikult meie riiki üleliidulistel võistlustel, kus selgitati parim liiduvabariik. Sealt tuldi alati tagasi auhinnaliste kohtadega, sest meie kõrge teenindamistase oli tuntud üle Nõukogude Liidu. Kõik sai alguse Dmitri Demjanovi suurepärasest esinemisest, kes aitas hiljem pidevalt noori kelnereid ettevalmistada üleliidulisteks võistlusteks.

Kuuekümnendate aastate lõpus toimus meie vabariigis uue kelnerite põlvkonna esiletõus, kes nii igapäevatöös kui erinevatel kutsemeiterlikkuse võistlustel olid suured eeskujud oma kolleegidele: Kalev Amberg, Ants Pottmann, Mati Laur, Jaak Põldma, Enn Mitt, Erik Liim, Jüri Kalda, Jüri Lääne, Valdo Roomelt, Rein Noode, Valeri Fjodorov, Guido Kõss, Tõnu Vahtel, Ilmar Kungla, Raivo Pringi, Ando Lahi – kelledest hiljem said suurepärased baarmenid. Kõrgema teenindamiskultuuriga ettevõtted tol perioodil olid restoranid: Gloria, Kännu Kukk, Astoria, hotell Tallinn Jahisaal, hotell Viru, kohvik-varitee Tallinn.

Seitsmekümnendate aastate lõpus ja kaheksakümnendate aastate esimesel poolel andis suure panuse kelnerite koolitusse 15. Tehnikakool Tallinnas, mille lõpetajate hulgas olid Margus Teemant, Raimo Saaremets, Tiit Saarmann, Urmas Talme, Paavo Pals, Heino Ala, kes võitsid palju auhinnalisi kohti aasta parima kelneri võistlustel. 


Puls esitleb: Täpsusvalamise õpetus

pulslead.png